Header image  
Dr. Bodor Zsuzsa
Dr. Balatoni Krisztián
 
line decor
  
line decor
 
 
 
 

 
 
Amiben tudunk segíteni

 

Életünk során mindannyian szembetaláljuk magunkat nehéz helyzetekkel, megpróbálunk velük megküzdeni az addig elsajátított stratégiáinkkal, eljöhet azonban az a pillanat, amikor valami miatt nem tudunk továbblépni, életünket nem tudjuk úgy továbbvinni, ahogy szeretnénk. Megszűnik a harmónia magunkban és a világgal. Tartós elakadásunk sok színben jelentkezhet, érezhetünk feszültséget, szorongást, rossz hangulatot, disszkomfortot. Önmagunkat vagy a világot megváltozottnak élhetjük meg, testi tünetek jelentkezhetnek.
Van úgy, hogy az élethelyzet megváltozása visszabillent a régi kerékvágásba, vagy a közelebbi ismerősök, rokonok támogatása segít át minket a válságon, de néha ez is kevés, segítség nélkül életünk részévé válik a szenvedés.


Amiben mi tudunk segíteni:

 Rövidebb ideig tartó csak az adott szituációra koncentráló pszichoterápiás konzultáció, az erőforrások mobilizálására, új megküzdési stratégiák kialakítására, a helyzet jobb értésére, más szemszögből való átlátására.

 Néha az adott probléma csak felszínre hozza a személyiségünkben megbúvó, a múlt rossz, vagy rosszul értelmezett tapasztalatain alapuló, önmagunkról kialakított téves hiedelmeket. Ezek átdolgozása hosszabb időt vesz igénybe.

 Lehet elakadásunk olyan mértékű is, hogy átmeneti gyógyszeres terápiás kiegészítés nélkül nehéz, vagy aránytalanul hosszúra nyúlik talpra állásunk.

 Némely pszichiátriai betegség pedig tartós gyógyszerszedést igényel.

 

 

 

 
 

 

"Az igazi élmény az ember számára tehát elsőrendűen ennyi: önmagának megismerése. A világ megismerése érdekes, hasznos, gyönyörködtető, félelmes vagy tanulságos; önmagunk megismerése a legnagyobb utazás, a legfélelmesebb felfedezés, a legtanulságosabb találkozás. Rómában vagy az Északi Sarkon járni nem olyan érdekes, mint megtudni valami valóságosat jellemünkről, tehát hajlamaink igazi természetéről, a világhoz, a jóhoz és rosszhoz, az emberekhez, a szenvedélyekhez való viszonyunkról. Mikor értelmem eléggé megérett erre, már csak ezt az élményt kerestem az életben." (Márai Sándor)